Finntriathlon kulisseissa

Silloin kun tapahtumissa kaikki sujuu kuin rasvattu ja tarjotut palvelut pelaavat kuten sovittu, ei tule ajatelleeksi sitä työtä, joka on tehty taustalla ja etukäteen. Olemme onnistuneet silloin kun te, hyvät triathlonistit tukijoukkoinenne olette tyytyväisiä. Tässä blogissa pääsette kurkistamaan kulisseihin ja henkilöihin Finntriathlonin taustalla.

#terästehtaanjohtaja, osa 2

Aika usein saa lukea eri blogeista ja somesta kuinka aika on vierähtänyt ja ei ole ennättänyt kirjoittaa blogiin juttua, mutta katsokaas nyt kun vaan sain tekstiä raapustettua. Tuttua tekstiä?  Kirjoitin elämäni ensimmäisen blogitekstin vajaa kaksi vuotta sitten, eikä kirjoittaminen varsinaisesti ole ollut koskaan mikään ongelma. Ajattelin silloin, että voisihan sitä blogia kirjoitella, eihän se ole muuta kuin kirjoittaa. No nii-i, en tiedä miten se aika vaan on rientänyt eikä tekstiä ole saanut tänne asti kirjoitettua. 

 

Olen ollut enempi tai vähempi vastuussa Finntriathlonin järjestelyistä vuodesta 2007 asti. Silloin tapahtuma oli muutaman joroislaisen harrastajan pieni harrastus ja kesäinen rypistys. Toki ei silloin niinkun ei nykyisinkään, tämä ole mikään yhden miehen show ja haluankin kiittää aivan käsittämättömän hienoa tiimiä, joka minulla on ja on ollut ympärilläni näinä vuosina. Ilman tätä tiimiä meidän pienestä harrastuksesta ei olisi ensin kehittynyt ensin hieno pienen kylän mega-tapahtuma, sen jälkeen kansallinen suurtapahtuma, siitä kotimaiseksi kilpailusarjaksi ja viimeisin käänne olikin jo sitten melkoinen kun päästiin osaksi kansainvälistä triathlonbrändiä ja meistä tuli osa IRONMAN - sarjaa. Voi sitä tunnetta, kun sain allekirjoittaa sopimuspaperin. Pieni askel yhdelle ihmiselle, mutta suuri askel koko suomalaiselle triathlonyhteisölle! Tuleva vuosi on Finntriathlonin 35 v -juhlavuosi ja erityisesti haluaisin tässä yhteydessä mainita niiden ihmisten panoksen, jotka pitivät Finntriathlonin hengissä silloin, kun harrastajia ja osanottajia ei ollut kuin murto-osa nykytasosta. On täysin mahdollista, jopa ilmeistä, että ilman 2000-luvun alkuvuosien sissitaistelua lajin ja tapahtuman olemassaolosta ei tätäkään juttua nyt kirjotettaisi.

 

Se tie, jonka olemme kulkeneet reilussa kymmenessä vuodessa, on ollut käsittämättömän hieno ja vaatinut toki veronsa. Jos olisin käyttänyt saman ajan, jonka ole käyttänyt miettiessäni seuraavaa askelta miten tapahtumia kehitetään, treenamiseen voi olla, että olisin saavuttanut urheilijana enemmän. Jos olisin käyttänyt saman ajan vaikka jakamalla ilmaisjakelulehtiä, minkä käyttänyt tapahtumien rakentamisessa, todennäköisesti minulla olisi rahaa aika paljon enemmän. Riippumatta siitä mikä olisi ehkä ollut järkevää, olen vain tehnyt. Aika paljon on tehty ja paljon on tapahtunut. Aika usein on tuntunut raskaalta ja jopa epätoivoiselta, mutta olen vain jatkanut. Kaikesta huolimatta jotenkin on vain tunne, että tämä tarina on vasta alussa ja tällä hetkellä koen suurta motivaatiota kirjoittaa tarinaa edelleen. Olenko hullu vai tyhmä, sen aika näyttää?

 

Siitä on nyt tasan kuukausi kun tein viimeisimmän ison ratkaisun. Jälleen vailla minkäänlaista järkeä ja realismia irtisanouduin lapsuuteni haaveammatista, tukevasta ja turvallisesta kaupungin virasta ja aloitan täysipäiväisenä terästehtaanjohtajana. Eipä sitäkään olisi kymmenen vuotta sitten kukaan uskonut, että Finntriathlon työllistää täysiaikaisesti ympäri vuoden kolme henkilöä. Oikein rentouttavaa joulun aikaa ja kireitä ketjuja kaikille vuodelle 2018! Yritän pitää seuraavaan kirjoitukseen lyhemmän välin.

 

- Juuso Kutvonen

 

Terästehtaanjohtaja on kesäisin ns "kädet savessa" eikä joka kesä ei saada napattua edes tuoretta kuvaa.

15.12.2017 08:1411 kuukautta sitten

 • Näytä kommentit (0)

Hyviä tuloksia

Vuoden 2013 kilpailujen jälkeen, tuskailtuamme aikamme mielestämme epätoimivan ajanottotoimijan kanssa, teimme ison päätöksen hankkia oma tulospalvelulaitteisto. Vuoden 2014 toukokuussa erinäisten vääntöjen jälkeen laitteet ja kouluttaja saapui tänne Pohjolaan ja pääsimme alkuun asiassa. Australialaisen kouluttajan matkasta Tahkolle saisi myös kerrottua monta tarinaa, mutta kerrottakoon vain, että suomalainen saunakulttuuri tuli takuulla selväksi! 

Oman organisaation läheltä löytyi onneksemme Mikko, jolla on ollut asiantuntemusta ja innostusta perehtyä tulospalveluun ja sen kehittämiseen. Lisäksi aisaparina on Sami ja kyllä me muutkin osaamme jo ohjeistettuna hoidella ajanottopisteen pystytyksen ja purkamisen. Haparoivien ensiaskelien ja parin vuoden ahkeran harjoittelun myötä uskallamme jo sanoa hyviä tässäkin asiassa. Isoin kunnia kuuluu tietysti Mikolle, joka on ottanu vetovastuun ajanottotoiminnan käytännön vetämisestä. 

Omissa tapahtumissamme on tietysti oma ajanottotiimi ja tulospalvelu käytössä. Omien tapahtumien lisäksi olemme olleet tulospalvelun toimijana lisääntyvässä määrin myös muissa tapahtumissa. Kuluvana olemme mukana vuonna useissa polkujuoksutapahtumissa, 5 Extreme Run -tapahtumassa sekä pyöräilytapahtumista toukokuussa poljetussa Giro d´Espoossa. 

Tulevana viikonloppuna taas mennään omien kisojen parissa Vanajanlinnassa ja tulokset saatte suoraan vaikka älypuhelimeen näppärästi tulossivustomme kautta. 

 

07.06.2016 14:392 vuotta sitten

 • Näytä kommentit (0)

Telineitä ja kontteja

Varma kevään merkki organisaatiossa on kaluston läpikäynti, kunnostaminen ja tarvittaessa uusien hankkiminen. Onneksi ydinporukassamme on osaamista mitä erilaisimpiin töihin. Ja kun itse tekee, niin tietää mitä saa.

Yksi iso tekijä useammammalla paikkakunnalla vierailevan Finntriathlon-kiertueen osalta on kaiken tarvittavan kaluston logistiikka. Voitte vain kuvitella, miten paljon kaikenlaista tavaraa ja kalusto tarvitaan: uintipoijut painoineen, kumppaneita banderollia liki 1km, beachflägejä, maalikaaren, pyörätelineet, liikenteenohjaustarvikkeet, kyltit, ajanottokalusto, toimiston tarvikkeet ja kilpailijoille jaettavat tuottet ja materiaalit sekä huollon tarvikkeet. Tuossa vain keskeisimmät mainitakseni. Menneinä vuosina on nähty mitä kummallisimpia kuljetuksia ja pakettiautojen pakkaaminen on ollut melkoista "tetristä" kun kaikki tila on otettu käyttöön. Pelastuksemme on ollut kumppanimme Audin toimittamat pakettiautot, jotka on myös tulevana kesänä kullanarvoisena apunamme. Logistiikan kehittämisessä, pakkaus- ja purkutuntien vähentämiseksi ja myös säilytyspaikan saamiseksi, olemme investoineet tänä vuonna kahteen merikonttiin. Viime viikolla Joroisiin saapuneet kaksi finntriathlonin sinistä konttia saavat lähiakoina sekä sähköistyksen että sisustuksen, jonka jälkeen niihin voidaan pakata iso osa kiertueen tavaroista. 

 

Viime viikonlopun toinen urakka oli tehdä lisää pyörätelineitä ja nyt olemme niidenkin suhteen täysin omavaraisia. Pyörätelineiden suuri "menekki" johtuu Joroisten kilpailun kahdesta erillisestä vaihtoalueesta ja tätä ennen osa telineistä on ollut lainassa muilta. Konttien varustelusta ja pyörätelineiden valmistamisesta on vastuun ottanut pääasiassa Jouni Turunen ja kilpailunjohtajana edelleen jatkava Jani Kuvaja. Tämä kaksikko on ensi kesänä näkyvänä kaikissa Finntriathloneissa. Jani vastaa itse kilpailun läpiviemisestä lähdöstä maaliviivalle ja Jouni ottaa entistä isompaa tonttia vastaten kilpailualueesta etenkin vaihto- ja maalialueista ja exposta. J&J-tutkapari ja heidän kättensä jälki tulevat siis kaikille tutuiksi kesän aikana. Tärkeintä on tietysti turvalliset reitit ja järjestelyt ja kaikkien tapahtumaan osallistuvien viihtyminen. 

 

26.04.2016 15:152 vuotta sitten

 • Näytä kommentit (0)

#terästehtaanjohtaja, osa 1

Palanen yhteisöllisyyttä, ripaus unelmaa

Moni on ehkä kuullut tarinan, jonka mukaan Finntriathlon on syntynyt Joronjäljessä saunan lauteilla seitsemän miehen miettiessä talvella 1982, kuinka saada eloa kuihtuvaan maalaiskylään Joroisiin. Urheilumiehenä isäni Jouko Kutvonen muisteli lukeneensa Juoksija-lehdestä Hawajin teräsmieskisasta, mistä sitten jalostui illan aikana idea tuoda laji Suomeen. Finntriathlonin alkuräjähdyksenä voidaan pitää Tuovisen Tatun lausahdusta ”Perskules pojat -pidetään Savon teräsmieskisat!”. Lumi ei ollut ehtinyt keväällä vielä sulaa, kun ideasta oli kehittynyt jo Suomen teräsmieskisa. Loppu onkin legendaa.

Itse synnyin reilu kuukausi ensimmäisen tapahtuman jälkeen elokuussa -83. Tuntuu melko hurjalta katsoa vanhoja valokuvia ensimmäisistä kilpailuista, joissa huoltopäällikkö, äitini Helena ojentaa kilpailijalle pyöräilyosuudella juomapulloa ”silmin nähden raskaana”. Kuten arvata saattaa, en ole pystynyt täysin välttymään kotioloissa triathlonkärpäsen puremalta, kun jo äidinmaidossakin on Dexalia tullut juotua. Ensimmäiset muistikuvani, niin kuin hyvin monen joroislaisen nuoren muistikuvat kisoista, liittyvätkin siihen, kuinka olin naapurin lasten kanssa antamassa kilpailijoille huoltopisteillä juomaa. En edes muista monessako kisassa olen töissä ollut, mutta montaa Finntriathlonia ei ole välistä jäänyt. 

Jo hyvin nuorena oli selvää, että vielä jonain päivänä minäkin tulen ylittämään maaliviivan Joroisten teräsmieskisoissa. Tämä haave alkoi realisoitua 2005 keväällä. Treenasin Pelastusopiston pääsykokeisiin - mitenkäs muuten, kuin uimalla, pyöräilemällä ja juoksemalla. Haave kisaan osallistumisesta kuitenkin siirtyi kisojen välivuoden vuoksi vuodella, mutta tavoite kirkastui entisestään eikä paluuta enää ollut. 2006 heinäkuussa unelmista tuli totta ja seisoin märkäpuku päällä Valvatuksen rannassa 123 muun triathlonistin seassa. Vajaan viiden tunnin päästä minusta tuli aito joroislainen teräsmies ja oli selvää, että tätä on saatava lisää! Samana syksynä menin Joroisten Sporttiklubin syyskokoukseen, jossa käsiteltiin sääntömääräisten asioiden lisäksi kisojen jatkoa, mikä ei todellakaan ollut itsestäänselvyys. Erinäisten vaiheiden jälkeen huomasin olevani 2007 kisojen markkinointipäällikkö. Kisajärjestäjän näkökulmasta yksi mieleenpainuvimmista hetkistä elettiin 2009, jolloin Finntriathlonin osanottajamäärä rikkoi 1980-luvun alun kulta-aikojen osanottajamäärän. Tämä oli vasta alkua triathlonin uudesta tulemisesta: osanottajamäärät ja saappaat Finntriathlonin järjestelyissä kasvoivat vuosi vuodelta. Ensimmäisen täydenmatkan kilpailun tein 2008 tietysti Lanzarotella, missäs muualla? Sanotaan, että jos Lanzalta selviää maaliin niin kaikki kisat sen jälkeen tuntuu helpolta. Sen jälkeen startteja on tullut joka vuosi ja maaliin asti on tultu 9 kertaa. Paras aika täydeltämatkalta on 9.26 Barcelonassa 2012.

Urheilullisesti oma huippuhetki on ehdottomasti  2012 Finntriathlon puolimatkojen SM-kilpailu. Tulin koko kilpailun kuudentena maalin ja olin yleisessä sarjassa 5. - parhaiten menestynyt joroislainen mies kotikisoissa ikinä. Se tunnelma ja buusti, mikä oli vetää kisan kärkikahinoissa kotikylällä - sanoin kuvaamatonta! Suorituksen arvoa omassa skaalassa lisää viikon verran yötä myöden pienellä porukalla rakennetut kisat ennen varsinaista suoritusta. Samana vuonna Finntriathlon tapahtuman taloudelliset volyymit kasvoivat niin suuriksi, että toimintaa voitiin kehittää myös jatkossa. Toiminta päätettiin yhtiöittää ja omistus jaettiin seuran ja keskeisempien toimijoiden kesken. Allekirjoittaneesta tuli Finntriathlon Oy:n ensimmäinen toimitusjohtaja. Tein samalla myös päätöksen triathlon-ammattilaisuudesta, joka tässä yhteydessä tarkoittaa sitä että joko kisaan tai järjestän, mutta en tee niitä yhtä aikaa.

Tarinoita vuosien varrelta olisi kerrottavana vaikka kuinka vessan pesusta hevoskuiskaukseen ja palaankin niihin varmasti tällä palstalla myöhemmin. Toimenkuvani on lyhyesti sanottuna laaja .Yleisimmin kädenjälkeni tavoittaa Finntriathlonin somesta ja muista tiedotuskanavista. Finntriathlon organisaatio on ottanut viimevuonna aimoharppauksia ammattiaisempaan suuntaan ja laajentunut tapahtumatarjontamme on saanut erinomaisen vastaanoton. Kiitos siitä! Tulemme jatkamaan kehitystyötämme perinteitä ja joroisten henkeä kunnioitten. #yhteisöunelmille

 
Juuso Kutvonen
juuso.kutvonen@finntriathlon.fi
040 550 4996

 

 

 

22.03.2016 09:132 vuotta sitten

 • Näytä kommentit (0)

"Finntriathlon-Joonas"

Ensimmäiset muistot (Finn)triathlonista ajoittunee 90-luvun alkuvuosille, kun odotin Joroisten urheilukentällä Puurtilan Kisapoikien mainoslippis kourassa maaliintulevia teräsmiehiä ja -naisia. Tavoitteena oli saada mahdollisimman monilta maaliintulijoilta nimmari ko. lippikseen. Muistikuva jäänyt myös siitä, kun Pauli Kiuru signeerasi lippiksen omistuskirjoituksella. 
Tapahtuma teki jo tuolloin lähtemättömän vaikutuksen, ja jo junnuna olin juoksuosuuden huoltopisteellä jakamassa vettä ja urheilujuomaa samalla kun yritin olla jäämättä kilpailijoiden jalkoihin. Jo silloin yksi kesän kohokohta oli Joroisten Teräsmieskisat, eli tutummin ”Terikset”, jolloin kansa kokoontui urheilukentälle ja reitin varsille nauttimaan tapahtumasta.
Meininki ei ole miksikään muuttunut tähän päivään, joskin mittakaava on ”hieman” kasvanut. 

Aktiivisemmin olen ollut mukana Finntriathlon-toiminnassa vuodesta 2008, jolloin painettiin raksaporukalla pari viikkoa hommia tapahtuman parissa. Sitä "yhteisöllisyyttä" oli jo silloin havaittavissa. Ja vuosi vuodelta toiminta on muuttunut ammattimaisemmaksi. 
Syksyllä 2012 tarjoutui sitten sauma työllistyä Finntriathlonin toimistotehtäviin ympärivuotisesti. Tarkkaan piti päätöstä harkita, mutta päädyin lopulta ratkaisuun, että edessä on alan vaihto ja irtisanoutuminen 7-vuotisesta IT-alan urasta. 
Tätä nykyään ammattinimike siis Finntriathlon Oy:ssä toimistopäällikkö, jonka ohella myös yksi Oy:n osakkaista, sekä hallituksen jäsen. 

Eli mies info-sähköpostin takaa. Ääni info-numerosta, joka vastaa ”Finntriathlon-Joonas”. Henkilö, kenellä on vastaus melkein kaikkeen. Ja jos ei ole, niin varmasti sen selvitän. 
Toimenkuva varsin laaja, mutta pääasiallisesti työtehtäviin kuuluu ylläolevien lisäksi firman laskutukset, ilmoittautumisjärjestelmä, www-sivut, some, tapahtumiin liittyvät lupa-asiat yms, talkoolaiskosiskelut, paikalliset yhteistyösopimukset jne. Onhan näitä. 

Mutta ehdottomasti parasta tässä ammatissa se, että vaihtelevuutta riittää! Vaikka tämä ”off-season” painetaankin valtaosin tietokoneen ääreltä, niin kesällä pääsee myös tosissaan irtautumaan läppärin äärestä. 
Mikäs sen parempaa vaihtelua toimistotyölle, kun tapahtuma-aikana pääsee kierolla huumorintajulla maustetulla jätkäporukalla rakentamaan tapahtumapuitteita ja vetämään käteen työhanskat - eli sitä fyysistä työtä, mitä jokainen meidän tapahtuma vaatii raksaryhmältä satoja työtunteja, jotta saadaan tehtyä sellainen, kun itse halutaan - eli paras mahdollinen. Vuosien varrella sinne on saatu ”koulutettua” muutamia naisiakin. - ja välillä jäädään jopa tuossa huumoriosuudessakin kakkoseksi..

Tapahtuma-aikana organisaatiomme käsittää n. 20 hengen porukan raudanlujia ammattilaisia, ketkä hoitavat tapahtumien valmistelut ja ovat sitten vastaavina omilla osa-alueillaan. Se erittäin kiero savolainen huumori, mitä näissä hommissa varsin runsaasti kylvetään, ruokkii varmasti jokaista organisaation jäsentä jaksamaan ne pitkät työpäivät tapahtumien alla - ja purkutöissä niiden jälkeenkin.
Tätäkin tehdään tosissaan, mutta ei missään nimessä vakavasti. 
Yhteisöllisyys näkyy nykyään tässä porukassa erittäin vahvasti. Suurinosa ydinorganisaatiosta ovat keskenään ystäviä, jopa lastensa kummeja. Eli toimeen tullaan myös tapahtuma-aikojen ulkopuolella. 

Mutta Teille, arvon asiakkaat me tätä tehdään! Ja erittäin mielellämme vielä. 
Monta kertaa puhelu, tai sähköposti on alkanut sanoilla: ”Anteeks, mutta mulla olisi yks tyhmä kysymys liittyen…” - joka kerta olen vastannut, ja vastaan edelleenkin, että ”tyhmiä kysymyksiä ei olekaan.” Ja ehdottomasti haluan kannustaa juuri tuohon, eli jos tulee mitä tahansa kysyttävää meidän toimintaamme liittyen, tai edes sen vierestä, niin kysykää rohkeasti. Jos en vastausta tiedä, niin varmasti sen selvitän. 

#suomenparastriathlonkesä2016 on juuri alkamaisillaan. Tehdään siitä yhdessä ehdottomasti koko vuoden paras ja sitä myöten #yhteisöunelmille!

// Joonas Tyrväinen
info@finntriathlon.fi / joonas.tyrvainen@finntriathlon.fi 
044 296 5885 / 040 7514 777
some: @joonastyrvainen

 

 

21.03.2016 12:312 vuotta sitten

Joonas
 • Näytä kommentit (0)

Finntriathlon on ympärivuotinen laji

Vielä vuonna 2013 Finntriathlon tarkoitti heinäkuun kolmas viikonloppu järjestettävää puolimatkan SM-triathlonia. No, käsittihän se toki jo 90-luvulla perjantain pikatriathlonin ja useampana vuonna Lasten Triathlonin. Tapahtuman kasvettua tavoitteiden mukaisesti olimme vedenjakajalla: jatkaako samalla tavalla vai laajentua? Valitsimme laajentumisen. Vuonna 2014 Finntriathlon kilpailtiin myös Vanajanlinnassa ja Vierumäellä ja Tahkotriathlon kuului kiinteästi Finntriathlon-perheeseen. Vuonna 2015 otimme ohjelmaan vielä Levin extreme-henkisen kilpailun ja näin ollen Finntriathlon oli viiden tapahtuman laajuinen. 

Mielenkiintoisia faktoja: Vuoden 2015 Finntriathloneissa

 • uitiin 6300km
 • pyöräiltiin 270 000km
 • juostiin 64 000km
 • poltettiin 1400kg rasvaa
 • juotiin 9000 litraa urheilujuomaa noin 9000 juomapullosta ja 45 000 mukista
 • oli 1200 talkoolaista

Aloitimme syksyllä triathlonleirien järjestämisen yhteistyössä Suomen Urheiluopiston kanssa ja talven aikana Finntriathlon Roadshow -tapahtumia järjestettiin eri paikkakunnilla 13. Rovaniemi ja Levi ovat tosin vasta huhtikuun alussa. Finntriathlon Junioritiimi on meidän ensimmäinen päänavaus junioritoiminnan kehittämisessä. Tämän Yhteisöunelmille.fi -palvelun perustaminen on ollut talvikauden isoin ponnistuksemme ja uskomme, että olemme oikealla tiellä tarjotessamme palvelumuotoja myös digitaalisesti ja ympärivuotisesti. Jatkossa Finntriathlon tulee olemaan vielä muutakin, mutta niistäkin tulette kuulemaan pian lisää. 

Tässä blogissa pääsette kurkistamaan siihen työhön, mitä teemme kulisseissa turvallisten ja hyvin järjestettyjen tapahtumien ja muiden Finntriathlon-palvelujen eteen. Saatte myös tutustua osaan henkilöistä, jotka ovat toteuttamassa osaltaan niin tapahtumia kuin kaikkia oheistoimintoja. Finntriathlonissa työskentelee joko osa- tai kokoaikaisena ympäri vuoden 4 henkilöä ja kesäsesongin aikana ns ydinorganisaatioon kuuluu lisäksi 20 henkilöä. Heidän lisäksi jokaisella tapahtumapaikkakunnalla on ostettua talkooapua seuroista, yhdistyksistä ja yrityksistä. Valmennus- ja leiritystoiminnassa käytämme luotettuja yhteistyötahoja.  Jo tämä joukko muodostaa ison organisaation, johon vielä liittyy kaupalliset yhteistyökumppanit, media ja kilpailupaikkojen organisaatiot. Tässä palapelissä korostuvat yhteistyö, yhteisöllisyys ja toistemme työn kunnioitus. Toivomme, että tämä välittyy myös teille ulospäinkin. 

 

 

14.03.2016 17:482 vuotta sitten

 • Näytä kommentit (0)