Haaveista, merkityksen kokemisesta ja kiitollisuudesta.

01.08.2017 23:138 kuukautta sitten

 

Tervehdys! Siitä onkin tovi, kun olen blogia naputellut. Heinäkuu oli monella tapaa varsin hektinen. Hektinen ja raskas. Silmiini osuivat oheisten linkkien artikkelit. Tuumailin että näistä täytyy kirjoittaa. Luettuani molemmat artikkelit, oivalsin, että niissä on monia syitä, joiden takia meikäläinen suuntaa kohti triplaa juuri tänä vuonna. Ota kuppi kuumaa sekä hyvä asento. Tuumitaan hieman! Suosittelen lukemaan molemmat artikkelit kokonaisuudessaan. Lukuiloa!

 

https://yle.fi/uutiset/3-9723626 Tuleeks musta ikinä mitään, miettii moni lastensuojelulapsi – kokemusasiantuntijat tunnistavat tabut ja leimat”

 

https://yle.fi/uutiset/3-9576616 Kasvokkain: Isä joi ja äiti teki itsemurhan, silti Tommy Hellsten kehottaa kiitollisuuteen”

 

Otetaan ensimmäisenä käsittelyyn lastensuojelua koskeva artikkeli. Täyttä asiaa sanojen todellisuutta muovaavasta luonteesta. Me olemme, mitä uskomme olevamme. Otamme jonkin yksittäisen ominaisuuden itsestämme, vaikkapa ”ongelmanuori” ja sitten ollaan pelkästään ongelmanuoria. Tälläinen lähestymistapa on paitsi liiallista yksinkertaistamista, myös epätosi. Meillä kaikilla on monia erilaisia ominaisuuksia.

 

”Arki voi olla niin hajalla, että koko energia menee tilanteesta toiseen selviämiseen. Usein nuorta myös muistutetaan ongelmista tyyliin, miten voisit unelmoida noin isosta, kun sinulla on koko ajan sitä ja tätä sekaisin. Kuitenkin ihminen kaipaa jotakin, mitä tavoitella. Välitavoitteiden kautta hän itse huomaa, että pääsee eteenpäin. Samalla kasvaa rohkeus ja itsetunto vahvistuu.”

 

Viimeistään tässä kohtaa oivalsin, että lastensuojelua käsittelevä artikkeli voidaan hyvin nopeasti laajentaa koskemaan meitä kaikkia. Meistä jokainen kohtaa elämässään vastoinkäymisiä. Me kaikki joudumme menettämään, luopumaan ja kärsimään. Joillekin meistä tarjoillaan henkilökohtaiseen kantokykyyn nähden suhteettoman paljon vastoinkäymisiä ja se taas johtaa pahimmillaan hyvin synkkiin otsikoihin tai hiljaisiin tragedioihin. Tätä taustaa vasten lainaamani asetelma on nurinkurinen. Missä kohtaa hankaluudet ovat niin suuria että unelmista pitää luopua? Nyt joku väsynyt vääräleuka huutaa, että siinä kohtaa kun niitä ei voi enää saavuttaa. Samat tahot opastavat, ettei kannata tuommoisia tavoitella, siinä voi pettyä. Että sinultahan puuttuu sitä, tätä ja tuota.

 

 Mahdollisesti hyvää tarkoittava tulokulma on ongelmallinen, koska se sivuuttaa unelmien voimaannuttavan vaikututuksen sekä nykytilanteen synkkyyden. Elämä voi mennä niin solmuun, että ainoa merkityksellinen ja edes etäisesti iloa tuova asia on se ”järjetön ja hölmö” unelma. Merkityksen kokemus saa meidät tekemään huikeita asioita, nousemaan ja jatkamaan silloinkin kun voimat ovat täysin loppu. Haaveista luopuminen on kuin sammuttaisi ainoan lyhdyn hämärässä huoneessa. Itse kääntäisin koko asetelman ympäri: mikä on se juuri sinulle merkityksellinen asia tai haave, joka saa sinut jatkamaan silloinkin kun näyttää ettei mistään tule mitään?

 

Merkityksen kokemuksen voimakkuudesta kertoo Tommy Helstenin haastattelu. Jos katsot maailmaa kiitollisuudesta käsin, niin sinulla on erilainen tunnetila kuin jos katsot asioita puutteista käsin. Jos vain ajattelet, että minulle kuuluisi tämä ja tuo ja on suuri vääryys, ettei sinulla niitä ole, tulet vain katkeraksi.” Me ihmiset olemme hieman hassuja otuksia. Kaikki tässä elämässä on väliaikaista, mutta silti tuppaamme olemaan alituiseen tyytymättömiä asioiden nykytilaan. Onneksemme tapaamme oppia viimeistään siinä kohtaa kun kohtaamme menetyksiä. Onneksi siksi, koska voi olla varsin kuluttavaa olla koko ajan vailla jotakin. Useimmilla meistä on vähän hemmetisti kaikkea hienoa elämässään. Mietipä. Terveys. Työpaikka. Perhe. Kivoja harrastuksia. Hienoja tulevaisuuden suunnitelmia. Mahdollisuus toteuttaa näitä suunnitelmia. Upeita kokemuksia. Aikaa itselle ja läheisille. Hankaluuksia. Hankaluuksia? Mitämitä? Nojuu! Ne antavat näkemystä elämään. Ja vaikkei juuri nyt olisikaan yhtään mitään, tulevaisuudessa voi olla. Niin kauan kuin on elämää, on mahdollista kokea uusia asioita ja suhtautua uudella tavalla nykytilanteeseen.

 

Itse olen todella tyytyväinen mahdollisuuteen tehdä tripla. Olen pystynyt harjoittelemaan. Löysin alennuksesta aivan huiput kisavanteet. Sain mukaan sponsoreita. Olen tavannut erittäin hienoja ihmisiä. Sain matkalle mukaan hienot kisakaverit. Olen päässyt kertomaan merkityksellistä tarinaa, saanut näkyvyyttä lajille ja toivottavasti inspiroinut tulevia triathleettejä. Nuo tulivat ensimmäisinä mieleen, siellä on vielä vaikka mitä muutakin hienoa! Kevät ja kesä ovat olleet mielettömän rankkoja. Mahdollisuus tehdä tätä on pitänyt äijän radalla. Teen tätä tietenkin itselleni mutta ihan yhtä paljon myös niille kavereille, jotka lukevat aiheesta ja tuumivat että tuossapa hieno juttu, kyllähän minäkin pystyn toteuttamaan itseäni.

 

Siinäpä sitä aihetta kiitollisuuteen.

Käyhän katsastamassa sponsoreiden nettisivuja, jos vaikka tarvitsisit heidän palvelujaan tai tuotteita:

https://suomivita.fi/ -erilaisia vitamiinivalmisteita

http://www.huubtri.fi/ -märkäpukuja ja triathlontuotteita.

http://rsh.fi/ autohuoltoa ja -vuokrausta Tampereella

http://www.nippeli.fi/ Pyörähuoltoa sekä pyöräilyvälineitä Tampereella

https://www.wanhatappi.fi/ ravintoa, rentoutumista ja hyvää seuraa Tampereella

Lisäksi tänään on tärkeä päivä. Iceheartsin lahjoitustili on auki:

 

Voit tukea toimintaamme lahjoittamalla haluamasi summan rahankeräystilillemme.
Suomen Icehearts ry (2391080-8) rahankeräystili FI52 5541 2820 0233 24, OKOYFIHH.

Rahakeräyksellä kerättäviä varoja käytetään harrastustoiminnan kuluihin, tila- ja harrastupaikkamaksuihin, iltapäivätoiminnan ja ryhmätoiminnan kuluihin, retkikuluihin sekä leirikuluihin. Lupa on voimassa 01.08.2017-31.07.2019 koko Suomen alueella. Luvan numero RA/2017/623. Myöntäjä Poliisihallitus.