Kivun kanssa pyörimistä

21.08.2018 17:143 kuukautta sitten

 

Reilut neljä viikkoa on kulut Joroisten puolimatkan kisasta ja vasen nivunen kipuilee edelleen enkä ole pystynyt juoksemaan metriäkään. Kävelykin on ollut huonoina päivinä vaikeaa.

 

 

Joroisten jälkeisellä viikolla sain kuitenkin hieman muuta mietittävää kuin vain rikkinäisen kropan, kun Suomen kesä näytti parastaan yli 30 asteen helteillä. Tuntui aivan uskomattomalta, että meillä Suomessa voi olla tällainen kesä varsinkin viime kesän jälkeen. Tampereella Näsijärvikin lämpeni 24 asteen tuntumaan mistä tuli kyllä nautittua. Näsijärven syvyyksissä oli kuitenkin piilemässä vielä paljon kylmää vettä, sillä yhtenä päivänä tuuli idästä ja veden lämpötila tippui 10 astetta! Toisaalta lämpötilaero ilman ja veden välillä lisäsi vain helteestä nauttimista. Näsijärvessä tapahtui sama ilmiö kuin Tallinnan Ironman kisaviikolla, kun Tallinnan edessä merivesi oli todella kylmää ja Suomen rannikolla reilusti yli 20 asteista.

 

Helteellä kävin myös poimimassa vähän mansikoita.

 

 

Jalka ei kuitenkaan tuntunut palautuvan viikossa kuin vähän niin, että pääsin yöllä jo vessaan. Kipu oli vaikea paikantaa. Toisaalta kipu oli nivusessa, mutta toisaalta koko etureiteen säteili. Välillä tuntui, että hermo on pinteessä ja siitä johtuu kipu, mutta toisaalta tuntui, että kipu on lihaksessa. Pystyin kuitenkin ajamaan pyörää ja uimaan ilman suurempia kipuja, mutta lenkin jälkeen jalka ei tuntunut palautuvan ja kipu välillä paheni ja välillä taas helpotti. Uinnin jälkeen jalka saattoi ärtyä todella pahastikin vaikka uidessa en tuntenut yhtään kipua missään.

 

 

Toinen viikko meni ihmetellessä ja vähän treenatessa. Jukka auttoi todella paljon hieromalla kunnolla jalkaa edestä ja takaa sekä mahasta ja selästä. Kymmenen vuotta sitten löydettiin Jukan kanssa edesmennyt kansanparantaja Leo Saario Kokkolasta, jonka käsittelyn seurauksena Jukan ura on tähän päivään mennessä pidentynyt kymmenellä vuodella. Sama kaveri pidensi jääkiekkoilija Raimo Helmisen uraa 20 vuodella. Kävimme Kokkolassa viikoittain hieronnassa kahden vuoden ajan ja siinä samalla opittiin molemmat hieromaan, joka on ollut kyllä todella tärkeä taito. Todennäköisesti sen takia olen selvinnyt näinkin kauan ilman pysäyttäviä vaivoja. Nyt tuli kuitenkin ensimmäinen ja tuntuu olevan erityisen kinkkinen.

 

Onneksi pystyin vähän tekemään muutakin kuin miettimään mikä jalkaa vaivaa.

 

 

Hierontojen kautta elättelin vielä toiveita kuntoutua Vierumäelle ja jatkoin pintakaasulla uinnin ja pyöräilyn treenailua. Hieronta tuntui aina auttavan, mutta pahinta kipua se ei vienyt kuitenkaan pois. Lopulta varasin ajan triggerpistehierojalle, jolla kävin viimeksi 7 vuotta sitten. Ajattelin, jos ulkopuolinen apu näkisi tilanteessa jotain mikä itseltä jää näkemättä. Hoito vapautti koko kehoa kivun aiheuttamasta jännityksestä, mutta ei vieläkään parannusta itse vaivaan.

 

 

Lepäilin pari päivää hoitojen jälkeen kunnolla ja ajattelin, että jos tämän jälkeen pystyn juoksemaan voin vielä suunnata Vierumäelle kisailemaan. Päivät kuluivat ja koitin lähteä pyörän jälkeen hieman juoksemaan, mutta edes muutama metri ei mennyt ilman viiltävää kipua jalassa. Epätoivoista. Elättelin vielä pari päivää toiveita toipumisesta, mutta lopulta tein päätöksen luovuttaa ja todeta, että kausi on nyt paketissa lopullisesti. Kroppa on saatava kuntoon.

 

Viime viikolla kävin vetämässä Hatusen pyöräliikkeeltä kimppalenkin ja siellä tuli puheeksi, että ehkä kiropraktikolla käyminen voisi auttaa. Olin miettinyt samaa jo aikaisemmin, mutta jostain syystä hylännyt sen. Itsellä on ollut hieman ajatus, että jos lihakset hellittävät niin nikamatkin naksahtelevat paikoilleen pikkuhiljaa. Suuntasin siis kirolle viime viikolla ja lukkoja löytyi. Sen jälkeen jalka on vielä kipuillut, mutta ensimmäisen kerran tuntuu, että kipu on lieventynyt. Sunnuntaina oli ensimmäinen kerta, kun huomasin käveleväni normaalisti ja sujuvasti.

 

Hatusen kimppalenkille lähdössä

 

 

Nyt näyttää siis siltä, että hieman on toivoa kuntoutumisesta. Vierumäen kisa jää kuitenkin tältä kesältä kisaamatta ja uusia suunnitelmia tehdään, kun kipu on poissa.

 

Pyynikki, Tampere